.

Oslobođenje Hasaka

Prenosimo prevod hitnog saopštenja Narodnih odbrambenih jedinica o oslobođenju grada Hasaka u Rožavi:

Hitno saopštenje za medije i javnost

HASAKA, Rožava (1. avgust 2015) – Vojne operacije sprovedene od strane združenih snaga Narodnih odbrambenih jedinica (YPG) i Odbrambenih jedinica žena (YPJ) nastavljaju da se suprotstavljaju teroristima IDIL-a u Rožavi, u severoistočnoj Siriji u gradu Hasaka i njegovoj okolini.

Juče, 31. jula u južnom Hasaku, u naselju Zohur, Odbrambene snage održavale su tokom dana i noći prisustvo uz intenzivne napade na preostale snage IDIL-a u odlučnoj operaciji koja je trajala do jutarnjih časova.


Nakon nasilnih sukoba Odbrambene jedinice uspele su da u potpunosti obezbede široki potez koji se prostire do Panorama Distrikta, i da zauzmu položaje protiv odstupajućih boraca IDIL-a. Zadavajući teške udarce teroristima IDIL-a, Odbrambene jedinice su konačno uspele da u potpunosti oslobode grad Hasakah. Ovog jutra izveden je široki opseg operacija čišćenja terena na južnim tačkama grada koje su ranije bile okupirane od strane terorista IDIL-a. Sa druge strane, Odbrambene jedinice su uspele da odbace IDIL-ove napadače čak 4 km daleko od predgrađa.

Tokom noćnih sukoba u i oko Hasake uništeno je vozilo IDIL-a koje je prevozilo šest operativaca. Neprijateljske žrtve i bilans bitke za Hasaku će biti objavljeni uskoro.

Narodne odbrambene jedinice (YPG) – 2015 Pres kancelarija